Julita Bator jest autorką bestsellerowej książki o zdrowym odżywianiu pt. „Zamień chemię na jedzenie”, po której mówiono, że Julita „zmieniła nawyki żywieniowe Polaków”. W tym wywiadzie porozmawiamy o edukacji żywieniowej, o tym czym jest zdrowe odżywianie i jak zawsze o edukacji domowej!
Julita opowiada o tym dlaczego zajęła się tą tematyką i jak, dzięki ograniczeniu chemii w jedzeniu, jej dzieci przestały chorować. Dzieli się z nami informacjami o tym czym jest zdrowa dieta, sposobami na ogarnięcie zdrowego gotowania, a także dwoma przepisami na proste i smaczne dania bez chemii.
Rozmawiamy o wartości jaką niesie rodzinne, wspólne gotowanie i o nauczaniu domowym. Julita opowiada o tym dlaczego zdecydowała się na edukację domową jednej z córek, o zaletach tego wyboru i o tym jak jej córka nabrała chęci do życia, realizowania swoich pasji i stała się szczęśliwym dzieckiem dzięki zmianie trybu nauczania. Co ciekawe, dwoje dzieci Julity nie uczy się w domu, a ona sama podkreśla, że warto dzieci obserwować, przyglądać się ich potrzebom i wychodzić im na przeciw… Co zmieniło się dzięki edukacji domowej? Ich córka powoli przejmuje odpowiedzialność za swoją naukę i organizację czasu, bardziej otworzyła się na innych, a rodzice znacznie mniej czasu muszą poświęcać na pomaganie córce w nauce, niż gdy chodziła do szkoły!!!
Z tego odcinka podcastu poznasz odpowiedzi na pytania i dowiesz się o:
- Czym jest zdrowe odżywanie i dieta bez chemii?
- Jak sprawić, aby dzieci mniej chorowały?
- Dlaczego warto spróbować uczyć się w domu?
- Czy edukacja żywieniowa jest potrzebna?
- Jak uczyć dzieci zdrowo się odżywiać?
- O nauce nie tylko akademickiej, ale także umiejętności życiowych.
- Czym są mnemotechniki?
- O rodzinnej szkole gotowania.
- O tym, że nauka może być zabawą.
- O zaletach edukacji domowej.
- Poznasz dwa przepisy na proste dania bez chemii.
Notatki:
- Julita Bator, „Zamień chemię na jedzenie”
- Julita Bator, „Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy”
- Julita Bator, „Święta bez chemii. Zdrowe przepisy na tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie i inne święta”
- Julita Bator, „Młodziej, piękniej, zdrowiej. Sprawdzone sposoby, jak dbać o urodę”
Zostaw komentarz, zadaj pytanie oraz podziel się z innymi
Zapraszamy do zostawienia komentarza poniżej. Napisz czy podobał ci się ten odcinek i co o nim myślisz. Będziemy również wdzięczni za uwagi i pytania dotyczące tego odcinka podcastu.
Jeżeli masz jakieś sugestie, propozycje, uwagi możesz również skontaktować się z nami bezpośrednio poprzez formularz kontaktu tutaj.
A jeżeli podobał ci się ten odcinek podcastu, prosimy podziel się nim ze swoimi znajomymi, w sieciach społecznościowych i na żywo. Będziemy bardzo wdzięczni za pomoc w promocji tego podcastu.
Jak subskrybować podcast i nie przegapić żadnego odcinka
[…] O rofdzinnej szkole gotowania, zdrowym odżywianiu i edukacji domowej z Julią bator […]
Ja jakoś tak naturalnie zaprzęgam dzieci do gotowania ze mną odkąd tylko umiały utrzymać łyżkę 🙂 jest to po prostu dla mnie i dla nich fajna zabawa, lubią mi pomagać, cieszy nas wspólne gotowanie. Mam też ukrytą motywację: jak będą starsi, to ja będę sobie leżeć i czytać książkę, a oni ugotują obiad :))) Myślę, że przynajmniej częściowo to marzenie się ziści. Póki co nasze dzieci są małe i ich pomoc sprowadza się głownie do mieszania, wsypywania, podawania, wrzucania do zlewu, naciskania guzika na blenderze itp. Czasem, wiedząc, że sama zrobiłabym coś 3x szybciej i bez bałaganu, mam ochotę ich przegonić, ale zaciskam zęby, bo czuję, że jednak ta wspólna praca w przyszłości zaowocuje 🙂
Lauro,
ukryta motywacja podoba mi się najbardziej, też taką żywię :). Co do zaciskania zębów to dobrze wiem o czym mówisz mam podobnie, ale są dni kiedy wspólne gotowanie to wielka frajda. Przyznam szczerze, że zdarza mi się już leżeć i czytać kiedy nasz tandem 8 i 11 gotuje. Wprawdzie jeszcze niezbyt często, ale jednak!
czyli jest nadzieja 😉